Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR)

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR)

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR)

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) bevezetésére került sor 2021. január elsejétől. A kötelezettségi rendszer kifejezetten a villamos energiát, földgázt és üzemanyagokat forgalmazókat és kereskedőket célozza.

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer érintettjei

Az energiahatékonyság területén tett újabb jelentős lépés a 2020. december 16-án a Magyar Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslat és a 17/2020. (XII. 21.) számú MEKH rendelet, amely az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtási rendeletének (122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet) módosításaival együtt az EKR rendszer végrehajtásának részletes szabályait tartalmazza. A rendelet az éves végsőenergia-megtakarítási kötelezettség megállapításához szükséges adatszolgáltatás, illetve az elért energiamegtakarítás bejelentésének tartalmát és formáját írja elő. Emellett rendelkezik az energiamegtakarítás megállapítása céljából készített energetikai audit kiegészítő kötelező tartalmi elemeiről és a Hivatal ellenőrzési feladatainak ellátásához az alternatív szakpolitikai intézkedések végrehajtó hatóságainak adatszolgáltatásáról.

Ezen belül az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetése Magyarországon 2021. január elsejétől. Az intézkedés célja, hogy a 2030 végéig teljesítendő 337,2 PJ kumulált nemzeti energiahatékonysági célkitűzéshez 90 PJ végsőenergia-megtakarítással járuljon hozzá. A kötelezettségi rendszerben a végső felhasználók részére villamos energiát, földgázt és üzemanyagokat forgalmazóknak előre meghatározott mértékű új végsőenergia-megtakarítást kell jelenteniük évente a Hivatal felé.

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer mértéke

2021-ben a 2019-ben forgalmazott végsőenergia-volumen után 0,05%, 2022-ben a 2020-ban kötelezettség alá vont energiamennyiség után 0,1%, 2023-ban 0,3%, 2024 és 2027 között 0,5%, 2028-ban 0,35%, 2029-ben 0,15% és 2030-ban 0,05% az előírt megtakarítás mértéke.

A lehetséges intézkedések köre rendkívül széles: világítás-korszerűsítés, hőszigetelés és nyílászáró csere, használati melegvíz és fűtési rendszerek korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználása, napelemes és napkollektoros rendszerek telepítése, épületgépészeti és -felügyeleti rendszerek, de akár járműcsere programok is megvalósíthatóak az EKR keretein belül. A tervek szerint lesznek úgynevezett katalógus-intézkedések és egyedi beavatkozások. Előbbiek adminisztrációja várhatóan jóval egyszerűbb lesz, míg utóbbiaknál minden esetben energetikai auditot ír elő a jogszabály.

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben egy energiakereskedő nem tudja, vagy nem kívánja megvalósítani a számára előírt energiamegtakarítást, úgy kötelezettségét 50 000 Ft/gigajoule energiahatékonysági járulék megfizetésével rendezze. Ha ezt elmulasztja, úgy a Hivatal minden nem teljesített 1 GJ/év energiamegtakarítás után 70 000 forint bírságot szab ki.

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címe nem lesz publikálva. A kötelező mezők *-al vannak megjelölve.

Környezetvédelem 

az általunk forgalmazott energiamegtakarítási, energiahatékonysági rendszerek és tanácsadói tevékenységünk csökkentik a felhasználandó energiamennyiséget, csökkentik az energia előállítása során keletkező káros anyagok kibocsátását is...

Cégünk 

"ENERGIAKÖLTSÉGEK csökkentése"
- a Future Energy Kft. mottója.
Cégünk az energiaköltségek optimalizálása területén, mint energetikai rendszer integrátor olyan irányítási és szabályzási eljárásokat és technológia megoldásokat tervez valamint ehhez szállít eszközöket, amelyek hozzájárulnak ügyfeleink hatékony és költségcsökkentő energiafelhasználáshoz, és jelentős mértékben segítik az üvegházhatást fokozó gázkibocsátás csökkentését...

Impresszum 

Future Energy Kft.
Gyula u. 17. 
1039 Budapest
Magyarország

Tel. +36 1 436 5171
Fax +36 1 436 5172