Brutálisan csökken az ára a szélenergiának

Brutálisan csökken az ára a szélenergiának

Brutálisan csökken az ára a szélenergiának

Európában nagyon terjed a szélenergia

Az Európai Unió tagállamaiban összesen 24.5GW-nyi új kapacitás épült 2016-ban, és ennek 86 százalékát tették ki a megújuló források, azaz a szél/nap/biomassza és hibrid technológiák.

A trend jól jelzi, hogy a kontinens milyen gyors tempóban hagyja maga mögött a fosszilis energiahordozókat, ugyanakkor iparági szereplők attól tartanak, hogy hiányozhat majd ez az elkötelezettség 2020 után, amikor véget ér az a jelenlegi EU-s energetikai program, ami nagyban segítette ezeknek az eredményeknek az elérését. A frissen telepített kapacitások felének 50 százalékát szélfarmok tették ki, így a szélenergia megelőzte a szénenergiát Európában és már a második legnagyobb forrásnak számít. Első helyen még mindig a földgáz áll. Igaz, mivel a szélenergia csak szakaszosan van jelen technológiaként a kontinensen, szénből még mindig több áramszükségletet elégítenek ki. A kontinens bajnoka Németország volt, utánuk Franciaország, Hollandia, Finnország, Írország és Litvánia következett.

De ebből a mezőnyből bőven kiemelkedik Németország, ami a frissen telepített kapacitások 44 százalékáért felel. Vannak országok, ahol ugyan már van jelentősebb kapacitás, az elmúlt évben viszont alig épületek új turbinák. Ilyen hely többek között Spanyolország, Olaszország, Görögország és Portugália. Az összeurópai szélkapacitás jelenleg 153,7 GW, ami még mindig eltörpül az összenergetikai 918,8 GW-hoz képest. Szakértők abban bíznak, hogy a szélenergia terjedése tovább erősödhet, ahogy országok sorra zárják majd be a szénerőműveiket.

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címe nem lesz publikálva. A kötelező mezők *-al vannak megjelölve.

Környezetvédelem 

az általunk forgalmazott energiamegtakarítási, energiahatékonysági rendszerek és tanácsadói tevékenységünk csökkentik a felhasználandó energiamennyiséget, csökkentik az energia előállítása során keletkező káros anyagok kibocsátását is...

Cégünk 

"ENERGIAKÖLTSÉGEK csökkentése"
- a Future Energy Kft. mottója.
Cégünk az energiaköltségek optimalizálása területén, mint energetikai rendszer integrátor olyan irányítási és szabályzási eljárásokat és technológia megoldásokat tervez valamint ehhez szállít eszközöket, amelyek hozzájárulnak ügyfeleink hatékony és költségcsökkentő energiafelhasználáshoz, és jelentős mértékben segítik az üvegházhatást fokozó gázkibocsátás csökkentését...

Impresszum 

Future Energy Kft.
Gyula u. 17. 
1039 Budapest
Magyarország

Tel. +36 1 436 5171
Fax +36 1 436 5172