25% a minimális megújuló energia részaránya

25% a minimális megújuló energia részaránya

25% a minimális megújuló energia részaránya

A 2021. január 1-jén életbe lépő új szabályozás szerint „Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított”.

A megújuló energia 25%-os minimális részarányát több módon el lehet elérni: 

  • Az építtetők alternatív gépészeti megoldásokkal is teljesíthetik ezt, de ezek a berendezések hűtésre egyáltalán nem, melegvíz-készítésre pedig csak korlátozottan képesek. 
  • Ha a felhasználó a fűtést és a hűtést a legolcsóbb néhány száz ezer forintos megoldással szeretné kivitelezni, akkor dönthet a split hűtő-fűtő klíma felszerelése mellett, amely alkalmazásával már teljesíthető a szabályozás, azt viszont tudni kell, hogy ebben az esetben a lakás hőmérséklete csak a levegő keringtetésével szabályozható és külső hőmérséklet süllyedésével párhuzamosan csökken a klímák hatékonysága: -15 Celsius fokos külső hőmérsékletnél egy split klíma a névleges teljesítményének csupán 50%-át tudja leadni.

denmark4

  • A megújulóenergia-használat feltételeit egy hőszivattyús melegvíz-előállító készülékkel is el lehet érni, amely 200-250 literes kapacitásával képes ellátni egy átlagos család melegvíz-igényét. Ennek bekerülési költsége már inkább 4-500 ezer forint körül mozog. Egy levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a hűtés-fűtés és melegvíz-készítés is biztosított, bekerülési költsége pedig kb. 1,2 millió forinttól indul. A hőszivattyú alacsony költségszinten üzemeltethető, kémény nem kell hozzá, és akár -15 celsius fokos hőmérsékletig nyújtja a névleges teljesítményét.
denmark1

Hozzászólás írása

Az e-mail címe nem lesz publikálva. A kötelező mezők *-al vannak megjelölve.

Környezetvédelem 

az általunk forgalmazott energiamegtakarítási, energiahatékonysági rendszerek és tanácsadói tevékenységünk csökkentik a felhasználandó energiamennyiséget, csökkentik az energia előállítása során keletkező káros anyagok kibocsátását is...

Cégünk 

"ENERGIAKÖLTSÉGEK csökkentése"
- a Future Energy Kft. mottója.
Cégünk az energiaköltségek optimalizálása területén, mint energetikai rendszer integrátor olyan irányítási és szabályzási eljárásokat és technológia megoldásokat tervez valamint ehhez szállít eszközöket, amelyek hozzájárulnak ügyfeleink hatékony és költségcsökkentő energiafelhasználáshoz, és jelentős mértékben segítik az üvegházhatást fokozó gázkibocsátás csökkentését...

Impresszum 

Future Energy Kft.
Gyula u. 17. 
1039 Budapest
Magyarország

Tel. +36 1 436 5171
Fax +36 1 436 5172